WhatsApp: WhatsChanged?

WhatsApp: WhatsChanged?

Van de een op de andere dag stegen de aanmeldingen van gebruikers begin dit jaar bij de chatdiensten Signal en Telegram aanzienlijk. Wellicht op aanraden van Elon Musk die twitterde ‘Use Signal’. Wat was er aan de hand? WhatsApp introduceerde 4 januari de nieuwe privacyvoorwaarden, met wereldwijde verontwaardiging als gevolg. De Turkse Mededingingsautoriteit heeft een onderzoek gestart naar de nieuwe privacyvoorwaarden, omdat zij niet blij zijn dat Facebook en WhatsApp op deze manier nog meer gegevens verwerken en gebruiken.

WhatsApp heeft geprobeerd de schade zoveel mogelijk te beperken, gebruikers hebben daarom tot 15 mei om de privacyvoorwaarden te accepteren, eerder was dit 8 februari. Hoog tijd om de stand van zaken op te maken: kunnen we WhatsApp nog veilig blijven gebruiken, wat gaat er veranderen en wat zijn de risico’s?

Verandering binnen en buiten Europa

WhatsApp werd in 2014 overgenomen door Facebook met de belofte onafhankelijk te blijven en geen data met Facebook te delen. Langzaamaan werd met de invoering van verschillende nieuwe versies van privacyvoorwaarden met deze belofte gebroken. Het verzamelen van gegevens was begonnen. Weliswaar zijn gesprekken via WhatsApp end-to-end versleuteld, niemand kan meelezen met een conversatie, ook WhatsApp zelf niet. Daar zal niets in veranderen. Ook als een gebruiker zijn locatie deelt met iemand op WhatsApp wordt diens locatie beveiligd met end-to-end versleuteling. Maar andere gegevens, zogenaamde metadata, zoals het telefoonnummer van de gebruiker en wanneer een gebruiker voor het laatst WhatsApp gebruikte of hoe vaak iemand online is worden echter wel bewaard en kunnen gedeeld worden met Facebook.

De nieuwe privacyvoorwaarden voor Europese gebruikers zijn afkomstig van het dochterbedrijf WhatsApp in Ierland. De nieuwe privacyvoorwaarden moeten voldoen aan de Algemene verordening persoonsgegevens en zullen daarom minder veranderen voor Europese gebruikers dan voor gebruikers buiten de EU. WhatsApp-data mogen in Europa niet worden gebruikt door Facebook.

Voor internationale gebruikers buiten Europa zal er wel het een en ander veranderen. Indien gebruikers met de internationale privacyvoorwaarden akkoord gaan, kunnen Facebook en WhatsApp betalingen en transactiegegevens delen om gerichter te adverteren. Ook kunnen verkopers die via WhatsApp met klanten communiceren, die chats opslaan op servers gehost door Facebook. Deze gegevens kunnen vervolgens door de verkopende partij gebruikt worden om een gericht advertentieprofiel op te stellen. Dit alles is onderdeel van het WhatsApp Business plan om WhatsApp steeds commerciëler te maken en functies die e-commerce mogelijk maken te vergemakkelijken.

Afsluitend

Met ruim 2 miljard gebruikers, is WhatsApp de populairste chatdienst ter wereld. De dienst lijkt onmisbaar, want als individuele gebruiker kan jij wel overstappen naar een alternatieve dienst die minder gegevens verwerkt, zoals Telegram of Signal, dat heeft alleen zin als je jouw vriendengroep daar ook van weet te overtuigen. Ook zakelijk is het gebruik van WhatsApp steeds meer geaccepteerd. Organisaties dienen echter wel zorgvuldig om te gaan met het gebruik van WhatsApp. Een datalek met de daarmee gepaard gaande reputatieschade en een boete ligt op de loer. Heeft u vragen over het gebruik van WhatsApp binnen uw organisatie, wij adviseren u graag over de privacyrisico’s en informatiebeveiliging.

Gerelateerde blogs